Gekwetter uit ’t Meezenest

Volg ons door de seizoenen heen.

Bedden klaarmaken voor komende lente

06-10-2024

De afgelopen zomer hebben we mulch en kartonnen dozen verzameld. En in de komende periode gaan we het gebruiken. Met het karton dekken we de nu leeggekomen bedden af. Zo gaat het onkruid dat er groeit dood en kan er ook geen nieuw onkruidzaad kiemen. De dikke laag mulch die over het karton wordt aangebracht zorgt ervoor dat dat niet wegwaaid. Bovendoen ziet het er zo mooier uit. Maar de belangrijkste functie van de mulch is het voeden van de bodem: tijdens de winter en het aanstaande groeiseizoen verteert het langzaam. En zo komen er voedingsstoffen en organisch materiaal in de grond. En die grond voedt vervolgens weer onze gewassen.

Mulch kruien
Bedden afdekken

Pompoenen

03-10-2024

Dit jaar kwamen de pompoenen maar langzaam op gang. Het zal het natte weer wel zijn geweest. Daarom zijn de pompoenen nu, begin oktober, nog niet helemaal rijp. Maar omdat de nachttemperaturen al onder nul dreigen te raken en pompoenen geen enkele tolerantie voor vorst hebben moeten ze toch geoogst worden. Voorlopig worden ze binnen bij kamertemperatuur bewaard, zodat ze nog wat kunnen rijpen. Daarna worden ze koel opgeslagen.

Nog niet helemaal rijp, toch maar oogsten

September 2024

Het jachtseizoen is geopend

30-09-2024

Het koolwitje is het hele seizoen actief, maar zo aan het einde van de zomer wanneer eigenlijk de herfst al is aangebroken - wij ontkennen dit zolang mogelijk - is de rupsenpopulatie op z’n grootst. Omdat wij netten over de gewassen niet mooi vinden - wij hebben immers een keuterij en geen volkstuin - zit er niets anders op dan de rupsen met de hand te vangen. Ons wordt wel eens gevraagd wat je het beste kunt doen met die handen vol rupsen en dan is ons antwoord steevast: doe dat waar je zelf achter staat. Op de keuterij kijkt onze toom kippen altijd uit naar het natte en winderige jaargetijde.

Rupsen vangen

Voorbereidingen open dag Cittaslow

28-09-2024

Wij doen mee aan de CITTASLOW SUNDAY 2024, The 15th International Day of Good Living. Een internationale viering van het kleinschalige, lokale goede leven. Op die dag stellen wij onze tuin open voor publiek. We plaatsen daarvoor door onze hele tuin bordjes met uitleg.

De bordjes zijn gemaakt van sloophout

Een nieuwe voorraad mulchmateriaal

21-09-2024

Nog steeds oogsten we lang gras om te gebruiken als mulch in de groentetuin.

Bergen verzetten

Appels en peren

14-09-2024

Het pitfruit is rijp. En voordat het vanzelf uit de boom valt plukken we de vruchten. Opgeslagen in een koele maar vorstvrije ruimte zijn ze houdbaar tot ver in het voorjaar.

Eva
Fruit sorteren

Tomaten verwerken

05-09-2024

Het was een uitzonderlijk goed tomatenjaar. De vrieskist ligt al vol en nog steeds rijpen er tomaten af. Daarom zetten we grof geschut in: een enorme pan en een belachelijk lange lepel. Wij laten ons niet kisten en we stoppen ze nu maar in glazen potten.

Tomaten verwerken

Augustus 2024

Tomaten toppen

18-08-2024

Vanaf nu is de kans dat de bloemen aan de tomatenplanten uitgroeien tot rijpe tomaten heel klein. Daarom snoeien we de planten net boven de hoogste tros onrijpe tomaten. Zo kan de plant alle energie stoppen in het afrijpen van de jonge vruchten.

Tomaten toppen

Zaadgoed voor volgend jaar

17-08-2024

Ongeveer de helft van onze groentegewassen kweken wij op uit zelfgewonnen zaad. Soms laten wij daarvoor een aantal planten in de groentetuin in zaad komen. Maar we hebben ook een deel van onze tuin exclusief gereserveerd voor de zaadteelt.

Het bonenzaad is nog niet rijp
Slazaad oogsten

Wintervoorraad

11-08-2024

Dit jaar hebben we een nat en niet al te hete zomer gehad. En dat is precies waar aardappels van houden. De oogst is dan ook enorm en we zijn nu al bezig met het verzamelen van recepten. Want elke dag een AGV-tje vinden we wel erg conservatief.

De net geoogste aardappels laten we een dag drogen in de zon. Hierdoor laat het zand, dat nog aan de knollen zit, los. De opgeschoonde piepers gaan vervolgens in jutte zakken en worden donker en koel opgeslagen. Ze zijn zo te bewaren tot aan de oogst van de nieuwe aardappels volgend seizoen.

Aardappels drogen voor de opslag

Juli 2024

Mulchen

31-07-2024

De eerste oogsten zijn binnen waardoor er teelbedden vrij komen. Als we de bedden open en bloot laten liggen neemt het onkruid het over. Om dat te voorkomen dekken we de kale grond af met hooi. De mulchlaag zal uiteindelijk verteren en zo organisch materiaal in de grond brengen wat de vruchtbaarheid verhoogt.

Mulchen

Buitentomaten

30-07-2024

Vele jaren al kweken we een deel van onze tomaten in de buitenlucht. De eerste rijpe tomaten van het jaar leveren altijd het zaad voor het volgende jaar. Zo hebben we een ras veredeld dat zich heeft aangepast aan de condities in onze tuin. Van deze buitentomaten maken we passata die we vervolgens invriezen. ’s Winters gebruiken we het voor pastasauzen en soepen.

Tomaten oogsten

Dahlia’s kweken

29-07-2024

De beste dahlia’s kweek je zelf, uit zaad. Zo krijg je genetische diversiteit en bijna altijd enkelvoudige bloemen. Dat zijn het soort bloemen die kinderen tekenen: een rond hart met daaromheen bloemblaadjes. Enkelvoudige bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook in trek bij insecten, want het stuifmeel en de nectar zijn goed te bereiken. En meer insecten in de tuin betekent ook meer vogels in de tuin.

De kwekerij

De aardappeleters

28-07-2024

Na 100 dagen begraven te zijn geweest halen we de aardappels weer boven de grond. En elk jaar is het weer bijzonder: dat zakje kleine krieltjes is veranderd in een kruiwagen vol piepers.

Aardappels rooien

Het dak gaat eraf

14-07-2024

Na lang uitstellen gaat het nu eindelijk gebeuren: het dak van de schuur wordt vervangen. Maar eerst moeten de eikenbomen achter de schuur gesnoeid worden. Gelukkig dat een goede vriend van ’t Meezenest graag de boom ingaat.

Bomen snoeien
Voor de romantische Engelse schuur-look gebruiken we stalen golfplaten

Meesje zag eens pruimen hangen

08-07-2024

De meeste jaren hangt de pruimenboom zo vol met pruimen dat de takken bezwijken onder het gewicht. Dit jaar is de hoeveelheid precies goed. De takken worden niet te zwaar belast en de pruimen die er aan hangen zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Kortom, een topjaar! De meeste pruimen worden gehalveerd en ontsteend. Daarna gaan ze de diepvries in. In de winter gebruiken we ze als taartvulling.

Pruimen plukken
Pruimen ontstenen

Juni 2024

Bessen voor de taart

29-06-2024

Tip voor het ontbijt: bekleed een vlaaivorm met briochedeeg. Strooi daar een paar handenvol vers geplukte bessen uit het voedselbos in en overgiet dit met de zelfgemaakte aardbeienjam van gisteren. Bak in een hete oven.

Bessen plukken

Jam maken

28-06-2024

De aardbeienoogst is voorbij en we hebben in totaal tien kilo ingevroren. Vandaag wordt dat allemaal in een keer verwerkt tot jam.

Sjef sjem

Eindelijk zomer

26-06-2024

Het weer is omgeslagen en het is nu zomers warm. De slakken hebben zich eindelijk teruggetrokken en we hoeven niet meer elke avond een slakkenraaprondje te doen. Maar de tijd die vrij is gekomen wordt ons gelijk weer afgepakt: alle potplanten en de twee kassen moeten met deze hitte zeker twee keer per dag water krijgen.

Piep…

Frees niet

22-06-2024

Wij hanteren het zogenaamde no-dig principe. Dat houdt in dat we de grond zo min mogelijke spitten of frezen. Maar soms ligt er een lapje grond braak dat we snel in cultuur willen brengen. Dan, als het bijna donker is en niemand het ziet, pakken we onze oude freesmachine en zetten we het stukje grond om.

En de landheer zei: frees niet.

Aardbeienoogst

20-06-2024

Wij verbouwen een soort aardbeien en dat zijn eenmalige dragers. Deze geven vier weken lang een overvloedige oogst en dan is het weer voor een jaar voorbij. In deze korte periode plukken we om de dag de vruchten die we dan invriezen. Wanneer we voldoende geoogst hebben, verwerken we de aardbeien in een keer tot jam.

De plukker

Voorbereiding Westerwolde Rijgt

13-06-2024

Tien dagen lang stellen we onze tuin open voor publiek tijdens Westerwolde Rijgt. Er exposeren twee kunstenaars in onze tuin. Het erf en de kas hangen vol met kleurrijke schilderijen.

De kas dient als expositieruimte

Hooimaand

02-06-2024

Traditioneel is juni de hooimaand. En die traditie houden wij in ere: een groot deel van onze mulch (wat in dit geval niet goed gedroogd hooi is) oogsten wij deze maand.

Landarbeiders

Mei 2024

De notenkraker

29-05-2024

Noten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet. En de beste manier om ze te bewaren is in de dop. Maar ongekraakt zijn ze een beetje scherp in de keel, daarom kraken we regelmatig een pot vol voor de grijpvoorraad.

Lopendebandwerk

Door te mulchen creëren we een win-win-winsituatie

27-05-2024

Ook al houden we geen grazers, we hooien toch. Het lange gras gebruiken we namelijk als mulch in de groentetuin. Deze natuurlijke afdekking houdt de grond vochtig en het onderdrukt onkruid. En terwijl het langzaam verteert verandert het in voedzame humus.

Hooien is eerlijk handwerk

Mees logistiek

25-05-2024

Het opkweken van groenteplanten is vooral een logistieke operatie: kratten worden continu af- en aangevoerd. En alles moet een plekje krijgen.

Logistiek medewerker

Asperges steken

24-05-2024

We zitten nu midden in het aspergeseizoen, dat loopt van half april tot half juni. We eten zeker om de dag asperges. Dat noemen we dan maar een luxeprobleem.

Seizoensarbeider

Man en vuur

14-05-2024

Wanneer het mooi weer is koken we graag buiten.

Groene asperges op de gril

Warm weer maakt dorstig…

13-05-2024

..en dus geven we alle net ingezaaide en geplante bedden extra water. Omdat de akker ver van onze bron ligt, halen we het water voor op de wortelbedden uit de sloot.

Water uit de sloot
Pas ingezaaid wortelbed beregenen

Een veldboeket voor moeder

12-05-2024

Onze tuin is niet alleen onze groenteboer, maar ook onze bloemist. En omdat het Moederdag is plukken we een mooi veldboeket.

Veldboeket voor moederdag

Komkommertijd

12-05-2024

Het begint al aardig op te warmen, dus langzamerhand wordt het tijd om de komkommers in de kas te zetten. Wij telen de komkommers verticaal, dus er is een bouwwerk nodig waartegen de planten omhoog kunnen groeien.

’s Ochtens, voordat het te warm is in de kas, worden de komkommersteunen gebouwd

Klimrek

09-05-2024

Het is bijna IJsheiligen en dat betekent dat de bonen binnenkort gelegd gaan worden. We verbouwen vooral stokbonen en zoals de naam doet vermoeden heeft dit ras stokken nodig om tegenaan te groeien. ’s Winters, bij het snoeien, zoeken we al mooie rechte staken uit, die nu kunnen dienen als steun.

Wigwammen bouwen

Als het gras twee kontjes hoog staat

08-05-2024

In hoog gras leven veel insecten, amfibieën en kleine zoogdieren. Allemaal kleine helpers op de keuterij. We maaien daarom zo min mogelijk. En als we maaien doen we dat in etappes. Zo blijft de tuin voor ons begaanbaar en tegelijkertijd biedt het hoge gras habitat voor onze harde werkers.

Hoog gras is goed voor de biodiversiteit

Legbatterij

07-05-2024

Onze oude kippen leggen nog maar heel weinig. Daarom laden we onze legbatterij weer op met 5 nieuwe hennen. Tegen de avond zetten we de net gearriveerde dames op de slaapstok. Zo heeft de oude toom niet door dat er nieuwe bewoners zijn. De volgende ochtend is het alsof ze er altijd al geweest zijn.

Nieuwe bewoners in het kippenhok

April 2024

Eindelijk wordt het warm

26-04-2024

Lang was het erg koud voor de tijd van het jaar, maar nu wordt het dan toch warmer. En dat betekent dat de voorgezaaide groenteplanten eindelijk de volle grond in kunnen.

Uitplanten

De forenzende tomaat

21-04-2024

Zolang er ’s nachts nog nachtvorst is, pendelen onze tomaten dagelijks tussen huis en kas. Zo kunnen ze zich overdag te goed doen aan licht en warmte en staan ze ’s nachts veilig vorstvrij op onze deel.

De pendeldienst

Vorst aan de grond

20-04-2024

Het is nu eind april en normaal gesproken zouden we al veel in de groentetuin hebben uitgeplant. Maar dit jaar vriest het ’s nachts nog vaak en soms ook best wel hard. Daarom staan de slaplanten nog steeds op de kweektafels te wachten. Het resultaat is dat ze nu al behoorlijk uit hun pot groeien.

Tijd om te verhuizen

Het jachtseizoen is geopend

14-04-2024

Een zachte winter en een nat voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de eerste generatie slakken extra vroeg actief is. En deze glibberige beestjes hebben een enorme eetlust. We gaan daarom elke avond naar de kas om slakken te plukken en hopen zo de schade enigszins te beperken.

Slakkenjacht

Aardappels poten

06-04-2024

In de eerste week van april, als de paardenbloemen bloeien, poot ik de aardappels. Dat doe ik zo vroeg om phytophthora voor te zijn. Het enige nadeel is dat de aardappels vaak al boven staan als de kans op vorst nog niet voorbij is. Dus moet er, bij voorspelde nachtvorst, aangeaard worden.

Aardappels poten

Dahlia’s oppotten

06-04-2024

In april potten we de dahlia’s op en zetten ze in de kas. Zo lopen ze eerder uit en bloeien daardoor ook vroeger. Na half mei, als de kans op vorst voorbij is, gaan ze naar buiten.

De dahlia’s worden in de kas gezet

Witlof

01-04-2024

Witlof is een van de mooiste voorjaarsgroentes, maar je moet wel geduld hebben. We zaaide het vorig jaar juni en oogsten de wortels in november. En daarna werd het nog vier maanden ingekuild. Witlof is dus lang in de maak, maar in een periode waarin er niet veel uit de tuin komt is het een welkome gast.

Witlof oogsten
Witlof geoogst

Maart 2024

Verspenen II

31-03-2024

Maart is de maand van zaaien en verspenen: hier worden de tomaten verplant in grotere potjes. Nu verhuizen ze ook van de vensterbank naar de kas. Alleen als het ’s nachts erg koud wordt mogen ze nog even naar binnen. En over een week of zes zullen ze nogmaals verplant worden naar hun uiteindelijke plek in de volle grond in de kas.

Tomaten verspenen

Na het verspenen van de slazaailingen een paar dagen geleden had ik wat planten over. Die kunnen nu in de kas uitgeplant worden. Nog voordat de tomaten daar komen te staan oogsten wij sla van dat bed. Zo maken we optimaal gebruik van de schaarse kasruimte.

Sla uitplanten in de kas

En nadat de planten goed zijn ingewaterd ziet het er uit als een slagveld. Maar wees niet bang: de planten herstellen zich razend snel. Morgen zullen ze alweer fier overeind staan.

Sla na inwateren

Verspenen

26-03-2024

De eerste slazaailingen hebben nu hun eerste echte blaadjes. Dat betekent dat het tijd is om ze te verspenen.

Slaplantjes verspenen

Bliktomaten

23-03-2024

Ook zelfvoorzieners eten tomaten uit blik. Maar die komen natuurlijk wel uit eigen tuin. Hier komen de jonge tomatenplantjes net boven de grond. Pas eind juli zijn de eerste rijp.

Tomatenzaailingen in de vensterbank

Wat eten we vandaag? En volgende maand?

18-03-2024

Zelfvoorzienend leven betekent vooral goede plannen maken. Zo plukken we ’s winters niet alle palmkool kaal, maar laten genoeg jong blad zitten. Zo kan de plant in het voorjaar uitlopen en gaan bloeien. Maar net voordat de knoppen uitkomen oogsten we de jonge scheuten. We eten ze als broccoli en ze zijn heerlijk.

Bloemknoppen van de palmkool

We denken nu ook al aan het late voorjaar. Want dan willen we ook weer wat te eten hebben. Deze piepjonge slaplantjes zijn drie weken geleden gezaaid. Binnenkort worden ze verspeend. En over een week of zes eten we de lekkerste salades die je ooit geproefd hebt.

De sla-zaailingen staan al boven

Dieren verzorgen II

17-03-2024

Een dagelijks terugkerende werkzaamheid is het voeren van de kippen. ’s Nachts gaan ze op stok in een veilig stenen huisje en overdag lopen ze in een ruime ren.

Liever graan dan legkorrel

En weinig glamoureus: de kattenbak schoonmaken.

Tja, iemand moet het doen…

Dieren verzorgen

10-03-2024

De dieren op de keuterij moeten allemaal verzorgd worden. Hier krijgt onze kat Anna haar dagelijkse vlooibeurt.

Ook de kat verdient een goede verzorging

De keuterdag

03-03-2024

Elke eerste zondag van de maand organiseren we de keuterdag, telkens op een andere locatie. Keuterboeren uit de hele streek komen dan samen om elkaar te ontmoeten en kennis uit te delen. En iedereen neemt wat lekkers mee, dus alleen dat is al een goede reden om te komen.

Ook deze keer weer druk bezocht

De eerste voorjaarsdag…

02-03-2024

Het speenkruid bloeit

…en we werken nog snel even het laatste kachelhout weg.

Hout kloven

In de bonen

01-03-2024

Voor ons is begin maart de beste tijd om tuinbonen te leggen. Doen we het eerder dan is er kans dat de jonge planten bevriezen. Doen we het later dan is de kans op zwartebonenluis erg groot.

Tuinbonen leggen

Februari 2024

De lente is in aantocht

26-02-2024

De in januari gezaaide worteltjes worden gewied. En ook de bedden in de groentetuin worden ontdaan van onkruid.

Wortels wieden
Bedden bereiden

Stank voor dank

25-02-2024

De bessenstruiken geven ons veel fruit. Als dank geven we ze stront.

Planten moeten ook eten

Er warmpjes bijzitten…

24-02-2024

Om ook volgende winter weer een lekker warm huis te hebben, zagen we nu het kachelhout.

Blokken zagen
Blokken stapelen

Eet smakelijk

23-02-2024

Vers zelfgebakken brood en een fles goede olijfolie, meer heb je niet nodig voor een lekkere lunch.

Een eenvoudig doch voedzaam maal

De potgrond is binnen

21-02-2024

Elk jaar laten we potgrond bezorgen. En omdat we ook anderen laten mee bestellen is het altijd een flinke klus.

Dit jaar zijn er twee pallets gebracht

Appelboom snoeien

19 februari 2024

In de winter, wanneer de bomen in rust zijn, snoeien wij de fruitbomen. Hoewel we geen fanatieke snoeiers zijn houden we de fruitbomen wel een beetje in bedwang.

Hoog in de appelboom

Weerstation installeren

17 februari 2024

Als je weet hoe het microklimaat in je tuin is, kun je beter inschatten welke planten waar moeten staan. En het is natuurlijk een leuk speledingetje…

De laatste hand wordt gelegd aan het weerstation

Blad verzamelen

12 februari 2024

Onze “bladenman”, een kennis die ijverig al het blad van z’n gazon harkt, brengt nog steeds regelmatig afgevallen blad. Wij verzamelen dat in een bladkorf en over een jaar is het prachtige bladaarde: de grondstof voor onze zelfgemaakte potgrond.

Nog steeds verzamelen we blad

Fruitbomen planten

10 februari 2024

We zijn afgelopen vrijdag naar kwekerij De Vrolijke Noot geweest om twee biologische kersenbomen te kopen. Eén boom is in de boomgaard geplant, de andere in het voedselbos. Om ruimte te maken vellen we eerst een meidoorn. Zonde? Misschien, maar kersen zijn wel een stuk lekkerder dan meidoornvruchten!

Een meidoorn maakt plaats voor de kersenboom
De zure kers planten we aan de rand van het voedselbos