Bezig met laden

Middeleeuws Ter Apel 2022

Brood en koekjes

Middeleeuws meergranenbrood

  • 250 g zuurdesem
  • 650 g Westerwolds meel (mengsel van gelijke delen haver, boekweit, naakte gerst, rogge en emmerkorn)
  • 1 theelepel zout
  • 350 ml (of zoveel als nodig voor een droog, maar samenhangend deeg)

Meng het zuurdesem, het meel en het zout door elkaar en voeg voldoende water toe. Kneed het deeg totdat het enigszins elastisch wordt.

Vorm broden van het deeg en laat het vier uur rijzen.

Markeer de broden, zodat ze herkenbaar zijn na het bakken in de gezamenlijke oven.

Bak de broden ongeveer 45 minuten op 250 graden in een oven met stoom. Bijvoorbeeld met een bakje water onderin de oven.

Laat afkoelen op een rooster.

Mezennest
Mezennest

Middeleeuwse anijskoekjes

  • 250 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 400 gram Westerwolds meel (mengsel van gelijke delen haver, boekweit, naakte gerst, rogge en emmerkorn)
  • 1 theelepel anijszaad

Doe het meel, suiker, boter en anijszaad in een grote kom en meng goed door elkaar. Kneed het mengsel tot er een samenhangende deegbal ontstaat (niet te lang, anders worden de koekjes taai).

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak kleine bolletjes van het deeg en druk die iets plat. Leg alle koekjes zo op je bakplaat dat er voldoende ruimte is tussen de koekjes, want ze zetten uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes circa 20 minuten in de oven op 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Recept van Duitse abdis Hildegard van Bingen (1098 - 1170)

Middeleeuwse walnootkoekjes

  • 250 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 400 gram Westerwolds meel (mengsel van gelijke delen haver, boekweit, naakte gerst, rogge en emmerkorn)
  • 100 gram gemelen walnoten

Doe het meel, suiker, boter en de gemalen walnoten in een grote kom en meng goed door elkaar. Kneed het mengsel tot er een samenhangende deegbal ontstaat (niet te lang, anders worden de koekjes taai).

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak kleine bolletjes van het deeg en druk die iets plat. Leg alle koekjes zo op je bakplaat dat er voldoende ruimte is tussen de koekjes, want ze zetten uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes circa 20 minuten in de oven op 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Recept van Duitse abdis Hildegard van Bingen (1098 - 1170)

Mezennest

Ontmoet de bakkers

Arthur van Hop en Grut

Hop en Grut op flickr Hop en Grut op facebook

Marcel van 't Meezenest

Website 't Meezenest

Mezennest
Mezennest
Mezennest
Mezennest
Mezennest
Mezennest