Middeleeuws meergranenbrood
- 4 kg speltmeel
- 1 kg roggemeel
- 1 kg boekweitmeel
- 1 kg gerstemeel
- 2/3 kg havermeel
- 2/3 kg eenkoornmeel
- 2/3 kg emmermeel
- 65 gram zout
- 75 gram gedroogde gist
- 50 gram venkelzaad
- 6 liter water (of zoveel als nodig voor een droog, maar samenhangend deeg)
Meng de melen door elkaar en voeg voldoende water toe. Maak een deeg, maar kneed het niet. Laat het minstens 6 uur staan (autolyse). Langer is beter.
Meng gist, zout en venkelzaad door deeg en kneed tot het soepel is.
Laat het deeg 24 uur rijzen.
Vorm broden van het deeg en laat nog een uur rijzen.
Markeer de broden, zodat ze herkenbaar zijn na het bakken in de gezamenlijke oven.
Bak de broden ongeveer 10 minuten op 250 graden in een oven met stoom. Bijvoorbeeld met een bakje water onderin de oven. Zet daarna de temperatuur op 180 graden en bak nog 60 minuten of tot het brood gaar is.
Laat afkoelen op een rooster.