Bezig met laden

Tuinderij, kwekerij en keuterij

kleinschalig ecologisch bedrijf in Westerwolde

Middeleeuws meergranenbrood

  • 4 kg speltmeel
  • 1 kg roggemeel
  • 1 kg boekweitmeel
  • 1 kg gerstemeel
  • 2/3 kg havermeel
  • 2/3 kg eenkoornmeel
  • 2/3 kg emmermeel
  • 65 gram zout
  • 75 gram gedroogde gist
  • 50 gram venkelzaad
  • 6 liter water (of zoveel als nodig voor een droog, maar samenhangend deeg)

Meng de melen door elkaar en voeg voldoende water toe. Maak een deeg, maar kneed het niet. Laat het minstens 6 uur staan (autolyse). Langer is beter.

Meng gist, zout en venkelzaad door deeg en kneed tot het soepel is.

Laat het deeg 24 uur rijzen.

Vorm broden van het deeg en laat nog een uur rijzen.

Markeer de broden, zodat ze herkenbaar zijn na het bakken in de gezamenlijke oven.

Bak de broden ongeveer 10 minuten op 250 graden in een oven met stoom. Bijvoorbeeld met een bakje water onderin de oven. Zet daarna de temperatuur op 180 graden en bak nog 60 minuten of tot het brood gaar is.

Laat afkoelen op een rooster.

Mezennest
Mezennest

Middeleeuwse kruidkoekjes

  • 1,5 kilogram koude roomboter
  • 900 gram oersuiker (of in ieder geval een zo min mogelijk geraffineerde suikersoort)
  • 2,25 kilogram volkoren meel: 1 kg spelt,1/3 kg haver,1/3 kg eenkoorn,1/3 kg emmer, 1/4 kg rogge
  • 2 eieren
  • 3 theelepel gemberpoeder
  • 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 1/2 theelepel kardamonpoeder
  • 1 1/2 theelepel gemalen zwarte peper

Doe de melen, suiker en specerijen in een grote kom en meng goed door elkaar. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg toe. Wrijf met je vingers de boter goed door het meelmengsel tot er kruimels ontstaan. Voeg dan de eieren toe en kneed het geheel tot een soepele deegbal (niet te lang, anders worden de koekjes taai).

Laat het deeg een half uur rusten op een koele plek.

Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Breek kleine stukjes van ongeveer 10 gram van de koude deegbal af, rol er bolletjes van en druk die iets plat. Leg alle koekjes zo op je bakplaat dat er voldoende ruimte is tussen de koekjes, want ze zetten uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes circa 20 minuten in de oven op 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Middeleeuwse roggeprip

  • 1/2 kg geschrote rogge
  • Voldoende water zodat de rogge juist onder staat
  • Flinke scheut melk
  • 2 eetlepels oersuiker
  • Klontje boter

Kook de rogge gaar in een bodempje water. Voeg een flinke scheut melk en de suiker toe. Warm goed door. Maak af met een klontje boter.

Mezennest