APRS telemetry, maar dan anders

Het APRS-protocol voorziet in een mogelijkheid om telemetry te verzenden. Maar omdat de standaard al oud is, voorziet deze enkel in een bandbreedtehongerige manier om 5 waardes van elk 8 bit te versturen. En er is ook geen garantie dat de data aankomt.

Daarom heb ik een aanvulling op het protocol gemaakt. Ingebed in standaard APRS-berichten kunnen 11 waardes van 5 posities worden verstuurd. Dat komt overeen met maximaa 13,4 bits per waarde. De waardes worden als tekst verstuurd en kunnen dus naar eigen inzicht gevuld worden. Bijvoorbeeld van 0 tot 9999 (13,3 bit) of van -999 tot 9999 (13,4 bit), maar ook met decimale punt, zoals -99,9 tot 999,9 (10,1 bit) of -9,99 tot 99,99 (10,1 bit). Merk op dat de decimale punt en het min-teken mee tellen als positie, dus de resolutie varieert afhankelijk van de invulling.

De 11 waardes met elk 5 posities zijn zo gekozen omdat de APRS-standaard een maximale lengte van berichten specificeert. In de praktijk kunnen berichten langer zijn, dus de hoeveelheid data per bericht kan theoretisch meer zijn.

De APRS standaard voorziet bij geadresseerde berichten ook in een mogelijkheid om een acknowledge te versturen. Dit garandeerd dat een bericht aankomt bij de geadresseerde. Mijn aanvulling maakt gebruik van deze bevestiging.

De door mij bedachte manier van telemetry verzenden past dus volledig binnen het bestaande APRS-protocol, omdat ik de data inbed in standaard geadresseerde APRS berichten. Berichten worden dus ook doorgestuurd door digipeaters een naar het internet gezonden door igates.

Ik gebruik deze methode van telemetry verzenden voor een project waarbij ik temperatuur, luchtvochtigheid en bodemvochtigheid van twee kassen en een buitenlocatie meet en doorstuur naar mijn APRS digipeater, die in dit geval functioneerd als een centrale server, die de data verwerkt en inzichtelijk maakt via een webpagina.

Blokdiagram systeem

Afbeeldingen

Binnenkant digipeater

prototype APRS telemetry module

Schema measurement node

Schema APRS modem

Achterkant digipeater

Voorbeeld telemetry website

Schema audio interface digipeater