Eindelijk wordt het warm

26-04-2024

Lang was het erg koud voor de tijd van het jaar, maar nu wordt het dan toch warmer. En dat betekent dat de voorgezaaide groenteplanten eindelijk de volle grond in kunnen.

Uitplanten

De forensende tomaat

21-04-2024

Zolang er ’s nachts nog nachtvorst is, pendelen onze tomaten dagelijks tussen huis en kas. Zo kunnen ze zich overdag te goed doen aan licht en warmte en staan ze ’s nachts veilig vorstvrij op onze deel.

De pendeldienst

Vorst aan de grond

20-04-2024

Het is nu eind april en normaal gesproken zouden we al veel in de groentetuin hebben uitgeplant. Maar dit jaar vriest het ’s nachts nog vaak en soms ook best wel hard. Daarom staan de slaplanten nog steeds op de kweektafels te wachten. Het resultaat is dat ze nu al behoorlijk uit hun pot groeien.

Tijd om te verhuizen

Het jachtseizoen is geopend

14-04-2024

Een zachte winter en een nat voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de eerste generatie slakken extra vroeg actief is. En deze glibberige beestjes hebben een enorme eetlust. We gaan daarom elke avond naar de kas om slakken te plukken en hopen zo de schade enigszins te beperken.

Slakkenjacht

Aardappels poten

06-04-2024

In de eerste week van april, als de paardenbloemen bloeien, poot ik de aardappels. Dat doe ik zo vroeg om phytophthora voor te zijn. Het enige nadeel is dat de aardappels vaak al boven staan als de kans op vorst nog niet voorbij is. Dus moet er, bij voorspelde nachtvorst, aangeaard worden.

Aardappels poten

Dahlia’s oppotten

06-04-2024

In april potten we de dahlia’s op en zetten ze in de kas. Zo lopen ze eerder uit en bloeien daardoor ook vroeger. Na half mei, als de kans op vorst voorbij is, gaan ze naar buiten.

De dahlia’s worden in de kas gezet

Witlof

01-04-2024

Witlof is een van de mooiste voorjaarsgroentes, maar je moet wel geduld hebben. We zaaide het vorig jaar juni en oogsten de wortels in november. En daarna werd het nog vier maanden ingekuild. Witlof is dus lang in de maak, maar in een periode waarin er niet veel uit de tuin komt is het een welkome gast.

Witlof oogsten
Witlof geoogst

Maart 2024

Verspenen II

31-03-2024

Maart is de maand van zaaien en verspenen: hier worden de tomaten verplant in grotere potjes. Nu verhuizen ze ook van de vensterbank naar de kas. Alleen als het ’s nachts erg koud wordt mogen ze nog even naar binnen. En over een week of zes zullen ze nogmaals verplant worden naar hun uiteindelijke plek in de volle grond in de kas.

Tomaten verspenen

Na het verspenen van de slazaailingen een paar dagen geleden had ik wat planten over. Die kunnen nu in de kas uitgeplant worden. Nog voordat de tomaten daar komen te staan oogsten wij sla van dat bed. Zo maken we optimaal gebruik van de schaarse kasruimte.

Sla uitplanten in de kas

En nadat de planten goed zijn ingewaterd ziet het er uit als een slagveld. Maar wees niet bang: de planten herstelen zich razend snel. Morgen zullen ze alweer fier overeind staan.

Sla na inwateren

Verspenen

26-03-2024

De eerste slazaailingen hebben nu hun eerste echte blaadjes. Dat betekent dat het tijd is om ze te verspenen.

Slaplantjes verspenen

Bliktomaten

23-03-2024

Ook zelfvoorzieners eten tomaten uit blik. Maar die komen natuurlijk wel uit eigen tuin. Hier komen de jonge tomatenplantjes net boven de grond. Pas eind juli zijn de eerste rijp.

Tomatenzaailingen in de vensterbank

Wat eten we vandaag? En volgende maand?

18-03-2024

Zelfvoorzienend leven betekent vooral goede plannen maken. Zo plukken we ’s winters niet alle palmkool kaal, maar laten genoeg jong blad zitten. Zo kan de plant in het voorjaar uitlopen en gaan bloeien. Maar net voordat de knoppen uitkomen oogsten we de jonge scheuten. We eten ze als broccoli en ze zijn heerlijk.

Bloemknoppen van de palmkool

We denken nu ook al aan het late voorjaar. Want dan willen we ook weer wat te eten hebben. Deze piepjonge slaplantjes zijn drie weken geleden gezaaid. Binnenkort worden ze verspeend. En over een week of zes eten we de lekkerste salades die je ooit geproeft hebt.

De sla-zaailingen staan al boven

Dieren verzorgen II

17-03-2024

Een dagelijks terugkerende werkzaamheid is het voeren van de kippen. ’s Nachts gaan ze op stok in een veilig stenen huisje en overdag lopen ze in een ruime ren.

Liever graan dan legkorrel

En weinig glamoureus: de kattenbak schoonmaken.

Tja, iemand moet het doen…

Dieren verzorgen

10-03-2024

De dieren op de keuterij moeten allemaal verzorgd worden. Hier krijgt onze kat Anna haar dagelijkse vlooibeurt.

Ook de kat verdient een goede verzorging

De keuterdag

03-03-2024

Elke eerste zondag van de maand organiseren we de keuterdag, telkens op een andere locatie. Keuterboeren uit de hele streek komen dan samen om elkaar te ontmoeten en kennis uit te delen. En iedereen neemt wat lekkers mee, dus alleen dat is al een goede reden om te komen.

Ook deze keer weer druk bezocht

De eerste voorjaarsdag…

02-03-2024

Het speenkruid bloeit

…en we werken nog snel even het laatste kachelhout weg.

Hout kloven

In de bonen

01-03-2024

Voor ons is begin maart de beste tijd om tuinbonen te leggen. Doen we het eerder dan is er kans dat de jonge planten bevriezen. Doen we het later dan is de kans op zwarte bonenluis erg groot.

Tuinbonen leggen

Februari 2024

De lente is in aantocht

26-02-2024

De in januari gezaaide worteltjes worden gewied. En ook de bedden in de groentetuin worden ontdaan van onkruid.

Wortels wieden
Bedden bereiden

Stank voor dank

25-02-2024

De bessenstruiken geven ons veel fruit. Als dank geven we ze stront.

Planten moeten ook eten

Er warmpjes bijzitten…

24-02-2024

Om ook volgende winter weer een lekker warm huis te hebben, zagen we nu het kachelhout.

Blokken zagen
Blokken stapelen

Eet smakelijk

23-02-2024

Vers zelfgebakken brood en een fles goede olijfolie, meer heb je niet nodig voor een lekkere lunch.

Een eenvoudig doch voedzaam maal

De potgrond is binnen

21-02-2024

Elk jaar laten we potgrond bezorgen. En omdat we ook anderen laten meebestellen is het altijd een flinke klus.

Dit jaar zijn er twee pallets gebracht

Appelboom snoeien

19 februari 2024

In de winter, wanneer de bomen in rust zijn, snoeien wij de fruitbomen. Hoewel we geen fanatieke snoeiers zijn houden we de fruitbomen wel een beetje in bedwang.

Hoog in de appelboom

Weerstation installeren

17 februari 2024

Als je weet hoe het microklimaat in je tuin is, kun je beter inschatten welke planten waar moeten staan. En het is natuurlijk een leuk speledingetje…

De laatste hand wordt gelegd aan het weerstation

Blad verzamelen

12 februari 2024

Onze “bladenman”, een kennis die ijverig al het blad van z’n gazon harkt, brengt nog steeds regelmatig afgevallen blad. Wij verzamelen dat in een bladkorf en over een jaar is het prachtige bladaarde: de grondstof voor onze zelfgemaakte potgrond.

Nog steeds verzamelen we blad

Fruitbomen planten

10 februari 2024

We zijn afgelopen vrijdag naar kwekerij De Vrolijke Noot geweest om twee biologische kersenbomen te kopen. Eén boom is in de boomgaard geplant, de andere in het voedselbos. Om ruimte te maken vellen we eerst een meidoorn. Zonde? Misschien, maar kersen zijn wel een stuk lekkerder dan meidoornvruchten!

Een meidoorn maakt plaats voor de kersenboom
De zure kers planten we aan de rand van het voedselbos